• JD online shop 3
 • EO COMBINE 2020FaceBook 1250X350
 • Bobcat 5 year warranty megatron.bg
 • Kampania chasti stari web banner
 • Doosan0leasing
 • animals
 • forestry
 • JD gy 2c RGB v
  Земеделска и градинска техника
 • JD gy 2c RGB v
  Горска техника
 • KUHN LOGO V60 FINAL 1705 N0
  Прикачен инвентар
 • bobcat
  Компактна техника
 • Doosan
  Строителна техника
 • Selection square 01
  Машини втора употреба
 • Dopulnitelno

КОЛКО ГОЛЯМО Е ИЗНОСВАНЕТО ПРИ ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА КОМБАЙНИ?

Дръжте под око разходите по комбайна

КОЛКО ГОЛЯМО Е ИЗНОСВАНЕТО ПРИ ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА КОМБАЙНИ?

 

В много селскостопански компании комбайнът е и продължава да бъде машината с най-голям разход на парични ресурси. Ето защо е важно да се знаят експлоатационните разходи за обработка, поддръжка и работа на една машина. На практика обаче се наблюдава периодично, че както земеделските производители, така и подизпълнителите не са достатъчно наясно с разходите на комбайна.

 Picture1                                                                        Picture2
 Kомбайн John Deere от серия S700 като пример за роторната система за овършаване                                                                                                                          Lexion на Claas представлява хибридната система за вършитба

 

Съответно, единствената възможност, която им остава е да зависят от база данни, като тази на Асоциация за технологии и строителство в селското стопанство (KTBL) или да се обърнат към информация от Консултативен съвет за рационализация на селското стопанство (RKL). Често обаче няма точна информация или данни за разходите за поддръжка, ремонт или износване от различните производители. Въпреки това е необходимо да сме наясно с тези разходи, за да можем да вземем предвид стойността на даден продукт през целия му експлоатационен живот.

В хода на магистърска дисертация в Университета в Хохенхайм, под ръководството на проф. Карлхайнц Кьолер, темата за износването на комбайните беше анализирана обстойно.

Разходите за износване при експлоатация са получени с помощта на проучване сред клиентите, проведено в цяла Германия. По време на проучването, всички износващи се части, както и всички части свързани със задвижването бяха анализирани. Всички компоненти, които са били заменени по време на непланиран ремонт, не са взети под внимание.

По време на проучването е събрана информация от 55 машини. Тези машини включват 25 Claas хибридни комбайни, 14 двуроторни комбайни New Holland  и 16 едно-роторни John Deere  комбайни. Средно всяка машина е преминала през шест жътви и е ожънала приблизително около 4 000 ха.

Разликата между системите за овършаване

Резултатите установяват ясни разлики между системите за овършаване. Разходите за износване са средно 4.03 € / ха при хибридните комбайни.

Комбайните, които са с два ротора, генерират разходи за износване от 3,93 € / ha, докато машините само с един ротор дават разход от само 2,42 € / ha. Точните резултати са показани на Фигура № 1. Разходите за износване също могат да се изчислят на тон от добив зърнена култура.

                 Picture3

 

Резултатите са илюстрирани на Фигура 2. Разходите за износване при тон зърнени култури са 0,55 € / т при хибридните комбайни. Двуроторните комбайни са със стойности от 0,50 € / т. Разходите за износване при единични роторни комбайни са 0,34 € / т.

До 35 процента по високи разходи за износване

Ако сравните разходите за износване на различните системи за овършаване, получените разлики са до 35%. Това може да бъде оправдано преди всичко с по-сложния дизайн и структура на хибридната система в сравнение с еднороторната комбинация. Следователно със средна продукция от 4000 ха на машина, все още има разлики от общо 6 400 евро между отделните производители.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ      

Във времена на по-ниски цени на изкупуване на зърнените култури и нарастващите производствени разходи си струва земеделският производител и подизпълнителят да следят по-внимателно разходите за машината. В този процес не трябва да се акцентира само върху доставната цена на машината, но и върху последващите разходи, които могат да бъдат със значителни разлики при различните производители.

Lukas Sigmund University, Hohenheim

Прочетена 2112 пъти